Huis verkopen met verlies

Een huis kun je om meer redenen verkopen. Je hebt het er niet meer naar je zin en wilt ergens anders naar toe of je hebt al een nieuwe woning gevonden. Er zijn tal van redenen om je huis te verkopen en dit geldt zeker als je anders met dubbele maandlasten komt te zitten. Als je huis in de loop der jaren minder waard geworden is dan wat jij ervoor betaald hebt dan is de kans wel aanwezig dat je het met verlies verkoopt.

Achterblijven met een restschuld na de verkoop

Een huis verkoop je uiteraard het liefste zonder verlies. Als je je huis verkoopt met verlies betekent dit dat het minder opbrengt dan het bedrag dat je nog aan hypotheek hebt open staan. In dat geval blijf je zelf achter met een restschuld. Verlies is natuurlijk niet leuk maar het betekent niet het einde van de wereld. Je kunt het beste in het geval van verlies een specialist inschakelen die voor je regelt hoe je het beste de restschuld kunt afbetalen maar ook weet hoe deze beperkt kan worden.

Belastingaftrek of meenemen naar de nieuwe hypotheek

Als je een restschuld overhoudt dan betaal je daar ook rente en kosten over. Deze kun je maximaal 5 jaar aftrekken van de belasting dus dat scheelt je weer een aanzienlijk bedrag. Als je een ander huis gekocht hebt kun je de restschuld ook in de nieuwe hypotheek laten opnemen. Dit kan niet altijd maar indien het wel mogelijk is wordt de hypotheek hoger en stijgen je maandlasten. De restschuld zelf dien je wel binnen 10 jaar volledig af te lossen.

Nationale Hypotheekgarantie

Soms wordt een huis gedwongen en met verlies verkocht omdat je bijvoorbeeld door een scheiding de maandlasten niet meer kunt opbrengen. Als je een Nationale Hypotheek Garantie op je huis hebt bestaat de kans dat de restschuld hierdoor wordt overgenomen en jij deze niet zelf hoeft te betalen. De restschuld kan nog zo hoog zijn, je betaalt nooit meer voor het verlies dan je kunt aflossen per maand.

Schakel altijd iemand in

Schakel altijd iemand in die voor je kan berekenen hoeveel de restschuld bedraagt als je denkt dat je je huis met verlies gaat verkopen. Hiervoor kun je ook bij een goede makelaar terecht. Hij kan je vertellen hoeveel het verlies wordt maar ook wat de mogelijkheden zijn om af te lossen en hoe je dit probleem het beste kunt aanpakken.