Huis kopen in overspannen huizenmarkt? Schakel een aankoopmakelaar in

Het kopen van een huis in deze markt kan een flink karwei worden, tenzij je een aankoopmakelaar inschakelt. Om überhaupt een afspraak te kunnen maken, moet je al veel geluk hebben. Dan moet het huis ook nog maar net bij je wensenlijstje passen. Ook de prijzen van tegenwoordig helpen niet mee om de keuze voor een huis makkelijker te maken. Gelukkig kan een aankoopmakelaar je helpen bij het vinden en kopen van jouw ideale huis. Hoewel een aankoopmakelaar inschakelen voor het kopen van een huis niet verplicht is, kan zo’n makelaar je wel bij veel verschillende stappen in het proces verder helpen. Welke voordelen een aankoopmakelaar allemaal heeft, lees je hier.

Voordeel 1: Kennis over de markt

Met de opkomst als sites zoals Funda is het voor jouw als huizenjager een stuk makkelijker om een duidelijk overzicht te krijgen van alle huizen die te koop staan. Je kunt eenvoudig filteren hoe duur je nieuwe huis mag zijn en waar je ongeveer wilt wonen. Vervolgens krijg je alle huizen op een rijtje. En dat zijn er vaak flink wat. Dat komt doordat elke makelaar die bij NVM is aangesloten verplicht hun aanbod moet plaatsen op Funda.

Toch is Funda niet de ideale optie om alle huizen die te koop staan te vinden. Hier heeft een huis kopen met een aankoopmakelaar het eerste voordeel. Aankoopmakelaars hebben vaak al informatie over een huis voordat het op Funda staat. Dit kan soms wel een hele week duren. In deze korte periode kun je vaak toch al veel bereiken. In dit geval schakel je dus een aankoopmakelaar in voor het privilege van de eerste keuze.

Voordeel 2: Aankoopmakelaren onderhandelen voor je

Onderhandelen zit niet in iedereens bloed. Veel mensen gaan dit daarom liever uit de weg en vragen hiervoor een familielid die dit voor hen overneemt. Zij kunnen je vaak prima helpen. Hierbij is het wel belangrijk dat jij zelf of het ingeschakelde familielid wel een goed beeld hebt / heeft van reële prijzen voor woningen.

Elk huis is uniek, maar in veel gevallen toch vergelijkbaar met recent verkochte huizen. Om erachter te komen hoeveel deze woningen waard zijn, kun je de verkoopprijs van een bepaald huis opvragen bij het kadaster voor €1,50 per adres. Zo ben je beter op de hoogte van de prijzen die voor huizen worden betaald en kun je een reële prijs vragen.

Toch kan een aankoopmakelaar ook handig zijn om voor je te laten onderhandelen. Je hoeft zelf bijvoorbeeld geen kennis te hebben van de huizenprijzen, aangezien de makelaar dit al heeft. Daarmee kunnen ze je bijvoorbeeld een hogere kans op aankoop geven als je in een verhitte huizenmarkt snel een ultiem bod voor een huis moet neerleggen. Daarnaast kan een aankoopmakelaar ook sneller de taxatiewaarde van het huis in kaart brengen.

Voordeel 3: Bouwkundig inzicht van een aankoopmakelaar

Bij het bezichtigen van een huis ben je al snel omver geblazen door alle eerste indrukken van een huis. Hierbij ben je sneller geneigd naar het grote plaatje te kijken: de indeling van de keuken of de woonkamer, het slopen van een muur of het opnieuw indelen van de tuin. Details kun je daarbij nog wel eens vergeten. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Tijdens een bezichtiging kan een aankoopmakelaar meekijken naar de bouwkundige staat van een huis. Hierbij gaat het om kleinere dingetjes: rotte kozijnen, vocht op plekken waar je het niet wil hebben en ga zo maar door. Als je weet dat je hier zelf weinig oog voor hebt, kun je met een aankoopmakelaar toch deze kleine maar belangrijke punten achterhalen.

Voordeel 4: Contractuele voorsprong

Als je eenmaal besloten hebt om een huis te kopen en je bod is vervolgens geaccepteerd, begint het contractuele gedeelte van de overdracht. Hierbij kunnen de kleine lettertjes en randvoorwaarden soms erg belangrijk zijn. Een aankoopmakelaar controleert het contract op volledigheid en vult aan waar nodig. Ook kan hij of zij helpen extra informatie op te vragen bij de gemeente, zodat je volledig geïnformeerd bent over de aankoop van het huis.