Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich over vijf jaar?

De huizenmarkt wisselt voortdurend. Verschillende factoren kunnen van grote invloed zijn op de huizenmarkt en het kan er daarom toe leiden dat deze markt zich over vijf jaar weer enorm heeft veranderd. Een van de factoren die op dit moment een grote rol speelt, is corona. De coronacrisis zorgt er namelijk voor dat mensen minder of juist meer werk hebben en ook zie je om je heen vaak veel huizen die in de verkoop gaan. Voordat je jouw huis gaat verkopen of aankopen moet je er daarom voor zorgen dat je weet wat je allemaal kunt gaan verwachten. Want hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich over vijf jaar? Lees snel verder en ontdek.

De huizenmarkt van nu

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de huizenmarkt in eerste instantie een klap kreeg. De prijzen leken naar beneden te gaan. Desondanks gingen er ook steeds meer mensen een grote verbouwing uitvoeren aan de huizen. De een deed dit om op een later moment de woning te kunnen verkopen voor een mooi bedrag, terwijl de ander net een huis gekocht heeft. De vraag naar een nieuwe woning is echter bij de tweede coronagolf juist gestegen. Steeds meer mensen gaan bezichtigingen plannen en verkopers zetten hierdoor ook weer sneller hun woning te koop. Veel woningen staan niet lang te koop en binnen een korte tijd is er weer een nieuwe eigenaar gevonden.

De veranderingen op de huizenmarkt over vijf jaar

De huizenmarkt over vijf jaar bekijken brengt daardoor ook meerdere scenario’s met zich mee. Op dit moment is het te verwachten dat de vraag naar een nieuwe woning nog wel even door zal gaan. De bezichtigingen werden in eerste instantie massaal geannuleerd, maar dit heeft ook weer een toename laten zien. Het lijkt bijna alsof het belangrijk is om een woning op een rustige plek aan te schaffen, zodat je veilig gaat zijn van corona. Makelaars hebben het daarom drukker dan ooit en de verkopers kunnen al snel genieten van de verkoop en het verhuizen naar een nieuwe woning. Als deze trend door gaat zetten, zal de vraag veel hoger gaan worden dan het aanbod en wordt het lastig om nog een woning te bemachtigen.

Het vooruitzicht is verschillend

De huizenmarkt kan binnen vijf jaar juist ook weer een andere kant op gaan. Doordat nu iedereen op zoek gaat naar een nieuwe woning, zijn er wellicht over een aantal jaren juist geen woningen meer nodig. Mensen blijven hierdoor namelijk op hun plek zitten. De mensen die op dat moment hun woning willen verkopen, zullen een langzame verkoop tegemoet gaan. In dit geval is het soms beter om te wachten met de aanschaf van een nieuwe woning totdat er daadwerkelijk interesse in jouw eigen woning komt. Voor je het weet heb je immers twee huizen die betaald moeten worden en dit is niet voor iedereen op te brengen. 

De prijzen gaan hoog oplopen

Het doet in beide scenario’s echter ook iets met de prijs. Op dit moment kun je op de huizenmarkt de prijzen flink zien stijgen. Doordat er zoveel mensen op zoek gaan naar een nieuwe woning zijn verkopers ook sneller geneigd om alles eruit te halen wat erin zit. Dit resulteert soms in absurde bedragen. Een standaard rijtjeshuis kan ineens 400.000 euro opleveren. Ook bij huurwoningen zie je de prijzen stijgen. Particuliere verhuurders kunnen namelijk ook hogere bedragen gaan vragen en steeds meer mensen zijn ook bereid om deze kosten maandelijks te betalen. Voor starters is dit een ongunstige tijd om aan een eigen woning te gaan denken. Er is immers meer eigen vermogen nodig.

Meer eigen vermogen nodig voor een woning

De huizenmarkt kan in vijf jaar daarom alsnog hoge prijzen met zich meebrengen. Voor starters wordt het alleen maar lastiger om een huis te krijgen. Met de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters moet ervoor gezorgd worden dat de scenario’s binnen de perken blijven. Echter zijn er ook steeds meer mensen die mensen die door blijven sparen en dan over vijf jaar een huis in een hoger segment kunnen kopen. Het brengt daarom zowel zijn voor- als nadelen met zich mee als deze trend zich voort gaat zetten en de makelaars kunnen het alleen maar drukker gaan krijgen.

Lagere prijzen bij weinig vraag

Wanneer de huizen allemaal verkocht en aangekocht zijn, dan kan de huizenmarkt na vijf jaar ook stil komen te liggen. In dit geval zullen de prijzen juist weer gaan dalen. Voor de verkopende partij zal dit nadelig zijn. Je kunt immers niet meer het maximale uit de woning halen. Voor kopers is het gunstig. Je kunt vaak een groter huis aanschaffen voor een lager bedrag. Er blijven echter altijd delen van het land waar de prijzen gemiddeld hoger liggen dan in andere delen van het land. Mocht je bijvoorbeeld een goedkoop huis willen vinden, dan moet je richting het oosten van het land. De huizenmarkt kan daarom zowel positief als negatief veranderen in de toekomst.

Goed voor de economie

De veranderingen op de huizenmarkt binnen vijf jaar kunnen ook meer werkgelegenheid opleveren. Als er meer vraag is naar woningen, dan krijgen makelaars het immers drukker. In dit geval moeten er meer makelaars aan de slag gaan. Dit is mogelijk door de grote vraag naar woningen. Mocht jouw werk dus stil komen te liggen in de coronacrisis kun je er altijd voor kiezen om je om te laten scholen tot makelaar. Echter kan het er ook voor zorgen dat er over een aantal jaar minder makelaars nodig zijn en er dus veel werkeloosheid in deze branche voor gaat komen. Ook hier moet dus rekening mee worden gehouden.