Hoe maak je jouw huis klaar voor de winter?

In de winter kan het sneeuwen, hagelen, stormen en flink vriezen. Je huis moet hier wel klaar voor gemaakt worden. Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten.

Onderhoud cv-ketel

Als het dan kouder wordt en de zomer is voorbij dan willen we er natuurlijk wel lekker warmpjes bij zitten. Vergeet daarom het jaarlijks onderhoud aan de Cv-ketel niet. Als de ketel leeg is dan kun je die gemakkelijk zelf bijvullen, je herkent een lege ketel aan het tikkende, borrelende geluid dat deze maakt wanneer de verwarming wordt aangezet. Ook moet je de verwarming regelmatig ontluchten. Houdt ook de leeftijd van de ketel in de gaten, gemiddeld gaat een cv-ketel ongeveer 15 jaar mee. Mocht je ketel al wat ouder zijn let dan op, het kan zomaar zijn dat je binnenkort een nieuwe moet aanschaffen.

De buitenkant van het huis

Ook de buitenkant van het huis moet even geïnspecteerd worden. Het dak moet natuurlijk waterdicht zijn, gebroken dakpannen moeten worden vervangen zodat er geen vocht kan binnendringen. Laat de dakgoten reinigen, of doe het zelf. Opgehoopte bladeren, mos en vuil moet verwijderd worden. Kijk gelijk of ge goot nog stevig vastzit. De gevel kun je controleren op scheuren en beschadigen. Dit is belangrijk omdat het in het najaar en de winter een stuk vochtiger is buiten. Het vocht kan door de scheuren binnendringen en als het dan ook nog vriest, kan dit voor nog meer schade zorgen. Het is belangrijk dit zo snel mogelijk te laten repareren.

Controleer de ramen

Controleer ook de ramen, lekken ze niet? Bij grote kieren langst het kozijn gaat er veel warmte uit huis verloren en tocht het ook. Niet fijn als het buiten vriest, dus pak het aan voordat het echt koud wordt. Vervang tochtstrip waar nodig, en kit kieren dicht. Een glaszetter of schildersbedrijf kan ervoor zorgen dat jouw ramen klaar zijn voor de winter. Kies daarom voor de hulp van een glaszetter of schildersbedrijf bij het controleren van je ramen.

Waterleidingen

De waterleidingen zijn een gevoelig punt als het buiten gaat vriezen, vooral de buitenkraan bevriest gauw. Als de temperatuur buiten onder nul komt, moeten de leidingen buiten en in onverwarmde ruimtes leeg zijn, anders bevriezen ze en kunnen ze scheuren of beschadigen. Laat ook de schoorsteen vegen, als je een open haard hebt, want op koude dagen wil je natuurlijk lekker bij de haard zitten.