Het bieden op een woning is een spannende tijd. Je kunt namelijk op verschillende manieren benaderd worden door de verkoper en het is lang niet altijd zeker dat jouw bod geaccepteerd wordt. Echter wil je ook graag weten wanneer je een reactie kunt krijgen van de verkoper. Want hoe lang moet je nou wachten op een reactie na het uitbrengen van een bod op een huis? Er zijn verschillende scenario’s mogelijk en je kunt je hier het beste goed op voorbereiden. Daarbij is het ook belangrijk dat je weet hoe je hierop in kunt spelen. Lees daarom snel verder en zorg ervoor dat je altijd goed voorbereid bent.
De reactie van een bod op het huis met strategieën
De reactie op een bod van een huis kan even duren. Het is afhankelijk van de strategie die je zelf toepast tijdens het plaatsen van een bod. Hiervoor zijn twee mogelijkheden. De eerste is dat je een eindbod doet. In dit geval heb je een vaste prijs en kan er niet onderhandeld worden door de verkopende partij. Je kunt echter ook een openingsbod plaatsen, waardoor de verkoper de mogelijkheid heeft om een tegenbod te doen. Beide strategieën hebben hierdoor wel een andere vorm van reageren. Je moet je hiervan bewust zijn voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het doorgeven van jouw bod.
Op basis van een eindbod een reactie
Wanneer je een eindbod doorgeeft aan de verkoper en de verkopende makelaar, dan kun je lang in spanning komen te zitten. Een bod op een huis hoeft dan namelijk niet beantwoord te worden door de verkopende makelaar. Dit gebeurt namelijk meestal alleen als de eigenaar akkoord is gegaan. Wanneer je niets hoort, moet je niet in de verleiding worden gebracht om jouw bod aan te passen. Het kan namelijk zijn dat je jouw bod al gebaseerd hebt op het maximale budget dat beschikbaar is. Communiceer daarom altijd goed dat dit jouw laatste bod is. Als jouw bod wordt afgewezen, zul je wel op zoek moeten gaan naar een nieuw bod.
Door middel van een openingsbod bieden
Je kunt echter ook een openingsbod doorgeven. Als je een bod op een huis uitbrengt, dan moet het wel duidelijk vermeld worden dat dit een openingsbod is. De verkopende partij kan in dit geval een reactie geven met een tegenbod. Ook hierbij moet je goed nadenken over het maximale bedrag dat je voor het huis wilt betalen. Hier moet je nog niets over melden, maar het kan jou wel helpen om het bedrag flink naar beneden te brengen. Ondanks dat je de woning graag wilt hebben, is het wel belangrijk om jouw grenzen op te stellen. De financiën moeten namelijk wel gewoon rondkomen en dat kan alleen maar helpen met het vinden van het juiste huis.
Alles in de brief opnemen voor jouw bod
Hoewel je jouw strategie al snel kunt bepalen, moet je wel weten hoe je jouw bod op een huis goed uitbrengt en hoe je ervoor kunt zorgen dat er een reactie komt op jouw bod. Je kunt hiervoor gebruik maken van een voorbeeldbrief. Deze brief laat jou precies zien wat er allemaal in moet komen te staan en dan kun je ook niets over het hoofd zien. Zo heb je niet alleen te maken met het bedrag van het bod zelf, maar ook de ontbindende voorwaarden en de extra kosten die je denkt te moeten maken om de woning geheel bewoonbaar te maken. Voornamelijk de ontbindende voorwaarden zijn belangrijk voor het gehele traject.
Voorbeelden van ontbindende voorwaarden
Een van de ontbindende voorwaarden die bij het bod op een huis horen is het voorbehoud van financiering. Je moet namelijk ook de hypotheek rondkrijgen voordat je jouw woning echt in het bezit kunt krijgen. Je krijgt dan tot een bepaalde datum om deze financiering te regelen en als het niet lukt, kun je het koopcontract ontbinden. Tevens is de bouwkundige keuring van belang. Deze keuring moet namelijk uitwijzen dat er geen schrikbarende reparatiekosten bij komen kijken. Het is altijd aan te raden om deze keuring zelf uit te laten voeren. De staat van de woning komt hierdoor op papier te staan en je weet direct wat de noodzakelijke reparaties gaan worden. Ook dit dient opgenomen te worden bij jouw bod, zodat je niet over jouw budget heen hoeft te gaan.
Een deadline stellen
De reactie op een bod op het huis kan ook een langere of kortere termijn hebben wanneer je een ultimatum hebt gesteld. Je wilt immers niet heel lang moeten wachten omdat de verkopende partij andere biedingen aan het afwachten is. Zorg er daarom voor dat je een deadline opstelt voor jouw bod. Wanneer je dan geen reactie krijgt, kun je gelijk naar een nieuwe woning op zoek gaan. Ook zet je hiermee druk op de verkopende partij. Deze wil immers ook dat de woning verkocht wordt, en zal dus ook moeten reageren om te verkopen.
Uiteindelijk hoef je alleen nog maar te wachten op het verstrijken van de deadline en de reactie op jouw bod op het huis. Je hebt hierdoor altijd alles gedaan om de woning in het bezit te krijgen en kunt ervoor zorgen dat je snel kunt gaan verhuizen naar de nieuwe plek.
Hulp nodig met het aankopen van een woning? Schakel onze deskundige aankoopmakelaar in!