Als een huis te koop staat voor een bepaalde vraagprijs staat daar vaak de afkorting kk bij. Dit staat voor kosten koper. Maar wat houdt dit nu precies in en hoe kun je de kosten koper berekenen voordat je een bod uitbrengt op een woning? Kosten koper berekenen kun je niet precies op de euro nauwkeurig doen het blijft altijd een schatting maar het geeft je wel een goede indruk hoeveel er nog bij komt naast het aankoopbedrag voor het huis zelf.
Waaruit bestaan de kosten koper?
Kosten koper berekenen kun je zelf. Hiervoor kun je op internet rekenmodellen vinden waarmee je dat kunt doen. Kosten koper bestaan uit meerdere onderdelen: hieronder valt de overdrachtsbelasting, de kosten voor de notaris, de tarieven van de makelaar en de kosten die banken in rekening brengen wanneer je een lening wilt afsluiten. Kies je voor een Nationale Hypotheek Garantie dan betaal je daar ook kosten voor als koper maar die verdien je op den duur weer terug.
Notariskosten
De kosten voor de notaris vormen een groot deel van de kosten koper. Dit zijn ook kosten waar je niet omheen kunt als je een huis koopt want het is wettelijk verplicht een hypotheekakte op te laten stellen als je een hypotheek afsluit. Daarnaast is het ook verplicht een transportakte te laten maken als er een pand verkocht wordt. De notariskosten vallen altijd onder de kosten koper maar kunnen wel verschillen per kantoor. Het is daarom altijd zinvol verschillende notariskantoren met elkaar te vergelijken voordat je er eentje in de hand neemt.
Makelaarskosten
Als je een huis koopt via een makelaar betaal je daarvoor ook makelaarskosten ofwel makelaarscourtage. Dit is vaak een aanzienlijk bedrag omdat het een percentage van de koopsom is. Hoe duurder een huis is hoe hoger de makelaarskosten dan zullen uitvallen. Deze kosten kun je als koper vermijden door geen makelaar in te schakelen. Dit geldt ook voor de verkoper want hij kan ook proberen zelf het huis te verkopen. De kosten voor de makelaar worden ook altijd doorberekend in de aankoopsom dus dat kan aardig oplopen.
Houd rekening met alle kosten
Houd er van tevoren altijd rekening mee dat een huis kopen een grote investering is en dat alleen de vraagprijs of het bod niet alles is. Er komen altijd kosten bij en daarom is het verstandig van tevoren een goede inschatting te maken van de kosten koper.