Het belang van een opslagruimte tijdens een verhuizing: tips en voordelen

Heb je een verhuizing op de planning staan? Dan ben je zeker niet de enige. In 2022 zijn er bijna 2 miljoen mensen in Nederland verhuisd, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook dit jaar was het maar wat druk op de woningmarkt. Dat betekent dat wanneer je bepaalde zaken wil regelen voor je verhuizing, je er op tijd bij moet zijn.

Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een professioneel verhuisbedrijf of aan het huren van een opslagruimte om je spullen tijdelijk op te slaan, zoals een opslagruimte huren in Amsterdam of ergens anders in Nederland. In dit artikel vertellen we je meer over het belang van een opslagruimte bij een verhuizing, want wanneer is zo’n ruimte precies handig?

Wanneer is een opslagruimte huren bij een verhuizing aan te raden?

Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat er verschillende situaties zijn waarin het erg prettig zou zijn als je de beschikking zou hebben over een opslagruimte. De meeste mensen gebruiken zo’n extra ruimte als tijdelijke opslag tussen verhuizingen in. Het komt bijvoorbeeld best vaak voor dat er een periode is tussen het verlaten van de vorige woning en het betrekken van het nieuwe huis, waardoor er tijdelijk geen plek is voor al je spullen.

Althans: wanneer je geen opslagruimte tot je beschikking hebt. In dat geval is het heel prettig om te weten dat je zo’n ruimte voor een bepaalde tijd kunt huren.

Het kan ook zo zijn dat je in je nieuwe woning in eerste instantie ruimte tekort komt voor al je spullen. Misschien heb je de ruimte verkeerd ingeschat of heb je nog wat meer tijd nodig om je spullen uit te zoeken. Ook dan is het huren van een opslagruimte totdat je een permanente plek voor dit soort spullen hebt gevonden een goed idee.

Heb je een klushuis aangeschaft waar na het betrekken ervan nog van alles moet gebeuren? Sla dan ook je meubels en andere bezittingen tijdelijk op, zodat ze niet in de weg staan of beschadigd raken tijdens de verbouwing. Kortom: er zijn genoeg redenen op te noemen om een opslagruimte te huren bij je verhuizing.

Voordelen van het huren van een opslagruimte bij verhuizing

Logischerwijs brengt het huren van zo’n ruimte de nodige voordelen met zich mee. Het is een fijn idee dat je je spullen ergens onder kunt brengen terwijl je druk bent met het regelen van de verhuizing. Daarnaast zijn er nog andere voordelen waar je van kunt profiteren met een eigen opslagruimte, zoals:

  • Je bepaalt zelf voor hoe lang je een opslagruimte huurt. Dit soort ruimtes zijn namelijk erg flexibel qua duur. Ga je voor een paar weken of kies je juist liever voor een paar maanden?

  • Wat ook flexibel is, is de grootte van de ruimte die je wil huren. Er zijn ruimtes beschikbaar voor complete inboedels, maar je kunt ook een opslagruimte huren in Amsterdam of een andere plek in Nederland die veel kleiner is. Het is maar net wat je nodig hebt.

  • Een ander groot voordeel van een opslagruimte huren, is dat je spullen goed worden beschermd tijdens de opslagperiode. Dit soort ruimtes zijn vaak uitgerust met diverse beveiligingsmaatregelen zoals cameratoezicht en toegangscontrolesystemen. Hiermee worden je eigendommen beveiligd.

  • Wat ook prettig is, is dat opslagruimtes kunnen helpen bij het organiseren van je spullen. Ze bieden structuur aan tijdens een verhuizing, waardoor je gemakkelijk bij bepaalde items kunt zonder dat alle dozen direct in je nieuwe huizen staan. Dat zorgt voor meer regelmaat en een georganiseerde verhuizing.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een opslagruimte?

Zie je het wel zitten om een opslagruimte te huren voor, tijdens of na de verhuizing? Kies dan altijd een opslagruimte die goed bereikbaar is vanaf zowel je oude als je nieuwe locatie.

Op die manier zorg je ervoor dat je verhuizing minder stressvol verloopt, omdat de opslagruimte vanaf beide plekken goed te bereiken is.

Een ander punt waar je op moet letten bij het kiezen van zo’n locatie is de beveiliging van de desbetreffende opslagruimte. Welke maatregelen worden getroffen om jouw spullen veilig te houden? Is er genoeg verlichting en cameratoezicht aanwezig? En wie kan er zoal in het gebouw komen op welk tijdstip van de dag?

Check daarnaast een andere vorm van veiligheid, namelijk de brandveiligheid. Je wil immers wel dat je bezittingen goed beschermd zijn tegen mogelijke brand. Wat ook van belang is, is de aanwezigheid van klimaatbeheersing.

Dat is met name het geval voor waardevolle items zoals meubels, kunstwerken en elektronica, omdat dit soort items gevoelig zijn voor vocht en temperatuurwisselingen. Tot slot moet je kijken naar de voorwaarden en de totale kosten. Zorg ervoor dat deze onderdelen aansluiten bij je persoonlijke wensen.