Geld besparen op een nieuwe keuken? Check deze onmisbare tips

Hoewel de ergste prijsstijgingen nu wel achter de rug zijn, blijft het dagelijks leven in Nederland duur. Het zijn niet alleen de energieprijzen en boodschappen die prijziger zijn geworden. Ook het kopen van een woning is een stuk duurder dan een paar jaar geleden. 

Dat zorgt ervoor dat veel mensen besluiten om niet meteen te verhuizen wanneer ze hun leefomgeving willen veranderen, maar dat ze vaker kiezen voor het verbouwen van hun bestaande huis. Met een nieuwe keuken heb je bijvoorbeeld al vaak een totaal andere look in huis. De vraag is alleen: waar vind je complete goedkope keukens? In dit artikel vertellen we je meer over geld besparen op een nieuwe keuken.

Online op zoek naar goede aanbiedingen en deals

Een van de dingen die je kunt doen om geld te besparen op een nieuwe keuken is online op zoek gaan naar een mooie keuken. Er zijn tegenwoordig zoveel webshops te vinden die gespecialiseerd zijn in keukens dat ze regelmatig met een scherpe deal of andere kortingen strooien om zo klanten te trekken.

Daarmee onderscheiden ze zich toch een beetje van hun concurrenten binnen de branche. Houd speciale (feest)dagen ook vooral in de gaten om geld te kunnen besparen op een keuken. Goed om te weten: bij veel aanbieders krijg je meestal ook nog eens extra korting wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief.

Wees flexibel in het ontwerp van je nieuwe keuken

Het zal je verbazen hoeveel keukens die in de aanbieding zijn tijdloos én modern zijn. Daar heb je dus meestal volop keuze. Heb je toch specifieke wensen voor je keuken? Kijk daar dan goed naar, aangezien te specifieke wensen ervoor kunnen zorgen dat de prijzen omhoog gaan.

Op maat gemaakte meubels en onderdelen zijn logischerwijs altijd duurder dan maten die standaard verkrijgbaar zijn en dus al beschikbaar zijn. Houd je ontwerp daarom flexibel en vermijd al te specifieke wensen om zo goedkoper uit te kunnen zijn terwijl je alsnog gaat voor een keuken naar jouw wensen.

Maak slimme keuzes op het gebied van materialen

Een andere manier om geld te besparen op een nieuwe keuken is door te letten op de materialen die gebruikt worden bij een keuken. Je kunt namelijk geld besparen op materiaalkosten door te kiezen voor betaalbare alternatieven die nog steeds aantrekkelijk en vaak zelfs duurzaam zijn.

Waar je zoal aan kunt denken? Simpel: maak gebruik van laminaat voor aanrechtbladen in plaats van het duurdere natuursteen en ga eveneens voor laminaatvloeren in plaats van voor hardhout. Hiermee kun je toch al enkele honderden euro’s op de eindprijs besparen.

Ga voor een showroommodel van een keuken 

Een betaalbare keuken kopen kan ook nog op een andere manier, namelijk door te gaan voor een showroommodel. Veel (web)winkels bieden dit soort modellen voor een lagere prijs aan, omdat ze een tijdje in de showroom hebben gestaan. Dit soort keukens zijn nog steeds gloednieuw, maar kunnen her en der over gebruikssporen beschikken.

Daarom ligt de prijs veel lager dan dezelfde keuken die nog niet ergens heeft gestaan. Het grote voordeel daarvan is wel dat je alsnog van een nieuwe betaalbare keuken kunt profiteren die ook nog eens compleet en af is. Je betaalt er alleen een stuk minder voor!

Investeer in energiezuinige apparatuur in de keuken

Wanneer je een nieuwe keuken koopt, is het aan te raden om direct te investeren in energiezuinige apparaten zoals de koelkast en de vaatwasser.

Dit soort grote apparaten verbruiken namelijk veel energie; helemaal als ze al wat ouder zijn. In eerste instantie betaal je hier misschien wat meer voor dan een ouder, tweedehands apparaat, maar uiteindelijk ben je voordeliger uit.

Dat komt doordat je hiermee veel geld kunt besparen op je energierekening, juist omdat je minder energie verbruikt. Wat ook fijn is, is dat zo’n investering direct interessant is met oog op duurzaam wonen. Steeds meer mensen vinden dat belangrijk.

Doe zoveel mogelijk zelf bij een betaalbare keuken kopen

Tot slot is het goed om te weten dat je door zelf zoveel mogelijk te doen bij het slopen van je oude keuken en het installeren van een nieuwe keuken flink wat geld kunt besparen.

Het is wel handig om verstand te hebben van de dingen die je doet, zodat het je uiteindelijk niet nog meer geld gaat kosten. Maar: bepaalde onderdelen, zoals het sloopwerk en het schilderen van muren of kasten, kunnen de meeste mensen wel zelf zolang je maar realistisch bent over je eigen vaardigheden. Op die manier is een betaalbare keuken kopen simpel, voordelig en toegankelijk.