HomeBlogGasloos wonen: helaas niet altijd haalbaar
Gasloos wonen: helaas niet altijd haalbaar
De Nederlandse overheid heeft grootse plannen. In 2050 moet Nederland namelijk volledig klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat huizen verduurzaamd moeten worden en dat er officieel afscheid moet worden genomen van verwarming met behulp van gas. Nieuwe woningen moeten niet langer op gas worden aangesloten, terwijl bestaande woningen verbouwd en gerenoveerd moeten worden. Het zijn allemaal mooie doelen om milieuvriendelijke woningen te realiseren, maar is het in de praktijk allemaal wel haalbaar? Uit onderzoek blijkt dat gasloos wonen helaas niet voor iedere huiseigenaar geschikt is. Dat heeft enkele belangrijke redenen.
Onbetaalbaar
Een van de belangrijkste redenen waarom dit goede doel niet gerealiseerd kan worden, is de betaalbaarheid van gasloos wonen. Huiseigenaren moeten hun gasinstallatie namelijk vervangen met een duurzame warmtebron, maar dat is niet goedkoop. Tegelijkertijd moet een koopwoning ook optimaal geïsoleerd worden om zoveel mogelijk rendement te halen. De totale kosten? Voor een gemiddeld rijtjeshuis loopt de rekening op tot ongeveer € 18.000,-. Een hele investering voor de gemiddelde huiseigenaar. Hoewel duurzame energie op den duur wel goedkoper is dan stroom en gas van een energieleverancier, is het voor veel huiseigenaren niet haalbaar om in één keer een grote som van € 18.000,- te betalen. Daarom roepen experts de overheid op om subsidies te regelen voor burgers die hun huis willen verduurzamen. Op deze manier werkt de overheid samen met huiseigenaren om het klimaatdoel voor 2050 te halen.
Slechte isolatie
Isolatie is lang niet altijd zo belangrijk geweest als vandaag de dag. Dat is te merken aan de huizen in Nederland. Vrijwel ieder huis dat gebouwd is vóór 1979 is eigenlijk niet geschikt voor het plaatsen van een duurzame warmtepomp. Dat komt doordat de isolatie in deze huizen veel te slecht is, waardoor eigenlijk het hele huis verbouwd en gerenoveerd zou moeten worden. Des te slechter een woning geïsoleerd is, des te harder een warmtepomp moet werken. Wanneer deze pomp de hele dag de strijd aangaat tegen tocht, is het rendement veel te laag. Tegelijkertijd werken deze pompen het beste in combinatie met vloerverwarming. Dat betekent dat niet alleen de muren en ramen van een woning moeten worden aangepast, maar ook de vloer. Slechte isolatie is dus een van de grootste problemen als het op gasloos wonen aankomt.
Geen ruimte
Een van de laatste redenen waarom gasloos wonen niet altijd haalbaar is, is het gebrek aan ruimte in sommige woningen. Waar cv-ketels tegenwoordig ook in kleinere formaten verkrijgbaar zijn, geldt dat nog niet voor warmtepompen. Deze installaties kunnen veel ruimte in beslag nemen omdat er niet alleen een pomp, maar ook een opslagvat nodig is. Vooral bij appartementen is een warmtepomp geen optie, omdat deze over beperkte ruimte beschikken. In sommige situaties is het mogelijk om de warmtepomp (gedeeltelijk) op het dak te installeren, maar in grote flatgebouwen is ook deze optie niet haalbaar. Andere duurzame opties zoals zonnepanelen zijn daarom ook niet mogelijk, waardoor bewoners van appartementen toch afhankelijk blijven van hun oude vertrouwde energieleverancier.