HomeBlogEen nieuwe woning, wat komt er bij kijken?
Een nieuwe woning, wat komt er bij kijken?
Bij het kopen van een nieuwe woning komt een hoop kijken. Van makelaars, tot notarissen, tot verhuizers, er moet een hoop worden geregeld. Het is dan ook goed om je van tevoren al goed in te lezen om niet voor vervelende verrassingen te komen staan. In dit artikel hebben we enkele belangrijkste factoren voor je opgesomd.
Oriënteren
Voordat je concreet op zoek gaat naar een nieuwe woning, moet je eerst vaststellen wat prioriteit heeft bij een nieuwe woning en wat er financieel mogelijk is. Om te weten te komen hoeveel je maximaal kan lenen, kan je je simpelweg laten informeren bij een hypotheek verstrekker. Het is hier aan te raden om langs te gaan bij meerdere partijen zodat je weet wat de verschillende voorwaarden zijn. Hoeveel je maximale hypotheek is, is afhankelijk van meerdere factoren. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat openstaande leningen en schulden zoals je studie ook worden meegenomen in de berekening. En ga je alleen een hypotheek afsluiten of doe je dit met je partner? Leidraad hierbij is uiteraard het totale bruto salaris. Wanneer je geen vast contract hebt bij je werkgever, kan dit wel eens voor problemen zorgen bij een hypotheek, de verstrekker wil immers zekerheid hebben dat ze uiteindelijk hun geld gaan ontvangen. Wanneer je wel een intentieverklaring kan krijgen van je werkgever, kan dit al een hoop schelen. Houd er bij het aanvragen van een hypotheek tevens rekening mee dat je niet enkel geld nodig hebt voor de aankoop van het huis, maar ook voor eventuele verbouwingen, klusjes en inkopen.
Bestaande bouw of nieuwbouw?
Het kiezen voor bestaande bouw of nieuwbouw heeft allebei zo zijn voor- en nadelen. Zo kan nieuwbouw bijvoorbeeld kil aanvoelen, maar heeft het weer als voordeel dat het helemaal vers is en precies kan inrichten zoals je zelf wilt. Nieuwbouw is tevens vaak beter geïsoleerd doordat nieuwe woningen aan strenge milieu eisen moeten voldoen en dit scheelt in de energiekosten. Bestaande bouw is vaak wat huiselijker, maar kent wellicht ook al wat gebreken doordat het al langer in gebruik is. Naast de energiekosten zijn er nog meer financiële factoren die een rol spelen. Zo valt er over het algemeen niet te onderhandelen over de verkoopprijs bij nieuwbouw en maak je kosten aan de opleveringskeuring en de bouwrente. Het voordeel is dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen aangezien je de eerste bewoner bent. Bij bestaande bouw moet je rekening houden met hogere kosten voor het onderhoud, overdrachtsbelasting en kosten voor een bouwkundige keuring en eventueel een makelaar.
Klussen, verbouwen en verhuizen
Wanneer je eenmaal je droomhuis hebt weten te bemachtigen begint de stress pas echt. Hier is een goede planning essentieel. Door een goede planning kan het klussen en verhuizen perfect op elkaar worden afgesteld. Zo moeten bepaalde klusjes reeds zijn gedaan voordat de verhuizers voor de deur staan. Het is aan te raden om bij het klussen te beginnen in de slaapkamer zodat je in ieder geval zo snel mogelijk in je nieuwe huis kan slapen. Bij makkelijke klusjes zoals verven kan je geld besparen door het zelf te doen. De geavanceerde klusjes kan je wellicht beter uit handen geven om een hele hoop frustratie bespaard te blijven. Verder kan je een verhuisbedrijf inschakelen voor de spullen die niet makkelijk met eigen vervoer te vervoeren zijn, zoals een bed, kast of wasmachine. Maar ook breekbare spullen kan je beter door een (verzekerde) verhuizer laten vervoeren.