Drie tips om meer voor je huis te ontvangen tijdens de verkoop! 

Natuurlijk wil je het huis voor een zo hoog mogelijke prijs op de markt zetten. Om dat te bereiken kun je verschillende werkzaamheden zelf verrichten, zonder tussenkomst van een aannemer of vastgoedhandelaar. 

De eerste tip tel ik niet eens mee, want die is eigenlijk zo logisch. Maak je huis grondig schoon!  

De tweede tip is belangrijker, de vloerbedekking, investeer in de vloerbedekking. 

De nieuwe eigenaar ziet de kleine vlekken in het tapijt op de gang toch niet, denk je. Maar ik denk van wel. Jij en je medebewoners zijn gewend aan de vlekjes, je kent de geschiedenis ervan, weet hoe ze ontstaan zijn. De kandidaat-koper heeft die voorkennis niet. 

Weghalen

Vloerbedekking, zoals tapijten, vloertegels en lopers kun je beter weghalen. Behandel de onderliggende vloer. Met een schuurbeurt en een laag blanke lak als het hout is, en er nog goed uitziet.  

Maar als dat niet het geval is moet je grondigere maatregelen nemen. De vloer egaliseren door het aanbrengen van MDF-platen en een nieuwe, houten vloer. Het lijkt een grote en onnodige uitgave, maar vergeet niet dat het de prijs kan bepalen voor je huis. Het is ook iets wat je al kunt doen voordat je definitief besluit je huis te verkopen. Je zou de investering dus over enkele jaren kunnen verspreiden. 

Ook de tweede, serieuze tip is logisch 

Verzorg de tuin voor en achter het huis. Let daarbij op het gazon. Maak dat niet te groot. Het is makkelijk aan te leggen, maar een groot gazon kan nieuwe kopers afschrikken, het onderhoud is wel veel werk. 

Leg liever een klein stukje waterwerk aan. Een vijvertje met een fontein is leuk, schoon en ziet er goed uit. Bovendien leidt het af van wat minder geschikte details in je tuin.  

Het is de bedoeling dat je ruimte schept in je huis en in je tuin 

Haal gewoon weg wat niet meer nodig is. Mijn derde tip is een extensie van de eerste, gratis tip, ruim op en maak schoon.  

Die gangkast, die je nodig had omdat de kastruimte op de slaapkamers niet voldoende was. De nieuwe koper kan beter zelf bepalen hoeveel opslagruimte hij nodig heeft in zijn nieuwe huis. 

Bijna alle kasten en meubels kun je beter weghalen, voor er kopers komen kijken. Dat geeft de kopers niet alleen het gevoel een groter huis te kopen dan het werkelijk is, het geeft tegelijk een beter overzicht van het hele huis. 

Sla de ongebruikte meubels ook niet op in de garage of de schuur 

 Als je het huis wilt verkopen kun je beter een opslagbox of een container huren, om daarin die meubels en andere spullen een tijdelijk plekje te geven. Dat is ook makkelijker wanneer je gaat verhuizen. 

Het algemene advies blijft; maak schoon, ruim op en breng achterstallig onderhoud naar een actuele stand. En wees niet bang voor investeringen, je verdient ze snel weer terug bij de verkoop.