De invloed van zonnepanelen op de waarde van je woning

Wil je op korte termijn je huis verkopen, of wil je een huis kopen waar zonnepanelen op liggen? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een zonnesysteem een positief effect heeft op de waarde van de woning. Hoe zit dat precies? We vertellen er graag wat meer over.

Liever een huis met zonnesysteem

Uit onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksbureau Motivaction (in opdracht van Natuur & Milieu) blijkt dat 44% van de kopers het liefst een huis mét zonnepanelen koopt. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 722 woningeigenaren van 30 tot 70 jaar. Ongeveer een derde daarvan wil daar zelfs meer voor betalen. Willen of niet, feit is in ieder geval dat huizen sowieso in waarde stijgen met een zonnesysteem.

Huis stijgt in waarde

De Nederlandse Bank publiceerde eerder al dat verduurzaamde huizen zo’n €7.000 duurder verkocht worden dan niet-verduurzaamde huizen. Je huis stijgt dus in waarde wanneer er zonnepanelen op liggen. Dat blijkt ook wel uit de cijfers van het voorgenoemde onderzoek: men is immers bereid om meer te betalen voor een huis met zonnepanelen. Uit dat onderzoek komt overigens dat zonnepanelen hun volledige waarde behouden bij verkoop.

WOZ-waarde huis kan meestijgen

Belangrijk om te weten is dat wanneer je huis in waarde stijgt, dat ook de WOZ-waarde kan stijgen (gebeurt zeker niet altijd). De zonnepanelen worden onderdeel van je woning en worden daardoor gezien als onroerend goed. De gemeente stelt jaarlijks de WOZ-waarde vast en daarover moet je onroerendezaakbelasting (OZB) betalen. Door die waardestijging kan het dus zijn dat je net iets meer belasting gaat betalen. Per gemeente gelden andere regels en is een ander percentage van kracht.

Kosten versus baten

Kijken we naar de investering tegenover de kosten, dan zien we dat het rendement zonnepanelen behoorlijk is. Een gemiddeld zonnesysteem kost circa €3.500 tot €5.000. Door de besparing die je doet heb je de zonnepanelen binnen zes tot acht jaar terugverdiend. Daarna kun je nog jarenlang de vruchten plukken, want de meeste zonnepanelen gaan minimaal 20 jaar mee, soms zelfs nog langer. Ook als je je huis verkoopt voordat je het punt van terugverdienen hebt bereikt, verdien je er dus alsnog aan. Dat komt omdat de waardestijging van je huis vaak hoger ligt dan de kosten voor het zonnesysteem.

Groene lening voor investering

Voordat je zonnepanelen kunt kopen, moet geld er natuurlijk wel zijn. Wanneer je graag zonnepanelen wilt maar het geld niet beschikbaar hebt, dan kun je een groene lening overwegen. Dit is een duurzame lening met relatief aantrekkelijke rente en de optie om tussentijds af te lossen. Maak voor jezelf een rekensom: grote kans dat de terugverdientijd door de rente net iets langer wordt, maar dat je met zonnepanelen alsnog financieel aantrekkelijker uitkomt dan wanneer je ze aan je neus voorbij laat gaan. Ook het verhogen van de huidige hypotheek behoort soms tot de opties.

Invloed op hypotheek bij kopen huis

Een reden dat je liever geen huis met zonnepanelen zou kopen, zou kunnen zijn dat je bang bent dat je het niet kunt betalen. Voor een duurder huis heb je immers een hogere hypotheek nodig. Wat nog interessant is om te weten, is dat de meeste banken bereid zijn om een hogere hypotheek te verschaffen als het betreffende huis een zonnesysteem heeft. Dat is vaak tot €10.000 bovenop het maximale hypotheekbedrag.