De houtkachel als meerwaarde voor je woning

Als het gaat om sfeer en warmte gaat er niets boven een houtkachel. Daarbij is zo’n kachel een meerwaarde voor je woning. Overweeg jij om er een te laten plaatsen, maar twijfel je nog? Lees dan vooral verder, want na deze blog ben je zeer waarschijnlijk overstag.

Wij vertellen je meer over de soorten die er zijn, wat de voordelen zijn en waarom het de waarde van je woning verhoogt, mocht je willen verkopen of verhuren.

Soorten houtkachels

Er zijn verschillende soorten houtkachels op de markt, verkrijgbaar in traditionele en moderne ontwerpen. Vrijstaande houtkachels hebben als voordeel dat ze overal in kamer kunnen worden geplaatst, mits op voldoende afstand van brandbare materialen, zoals gordijnen en meubels. Inbouw houtkachels kunnen in een muur of een speciale unit worden geplaatst en inzetkachels zijn ideaal als je al een bestaande haard hebt. Deze kunnen namelijk in een bestaande haard worden geschoven, zodat je niet hoeft te gaan breken of bouwen.

Bovendien hebben ze verzegelde glazen deuren waardoor ze veiliger en efficiënter zijn. Hangende houtkachels zijn fraaie blikvangers die weinig ruimte innemen en sommige modellen zijn draaibaar. Daarnaast zijn er nog de houtkachels voor buiten, om sfeer en warmte te geven als je ’s avonds lekker in de tuin zit.

Milieu onvriendelijk?

Houtkachels zijn nogal negatief in het nieuws gekomen de laatste tijd. Door de uitstof van fijnstof en CO2 zou het slecht zijn voor milieu en gezondheid. Daar zit ook wel een kern van waarheid in, maar dit moet zeker worden genuanceerd. Hoe zit het dus, zijn houtkachels nou wel of niet slecht voor het milieu?

In principe is het verbranden van hout CO2-neutraal. Bij de verbranding komt inderdaad CO2 vrij, maar tijdens de groei van de boom neemt hij evenveel CO2 op uit de lucht. Bovendien zou deze CO2 ook vrijkomen als de boom zou gaan rotten na het afsterven. 

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is hout een hernieuwbare energiebron. Duurzaam bosbeheer is daarbij van belang. Kies dus voor brandhout afkomstig van duurzaam bosbeheer, daarmee maak je een goede stap naar een beter milieu.

Stook op de juiste manier

Een ander punt van belang is de uitstoot van fijnstof. Wanneer je kiest voor een houtkachel is het daarom belangrijk om op de juiste manier te stoken, zodat er zo min mogelijk uitstoot van fijnstof is. Om te stoken gebruik je het best de Zwitserse methode. Daarmee vindt het verbrandingsproces van boven naar beneden plaats en wordt er minder fijnstof uitgestoten.

Voordelen van houtkachels

Vanuit praktisch oogpunt leveren houtkachels veel efficiënter warmte dan open haarden of elektrische verwarmingseenheden; dit maakt ze ideaal voor woningen in koudere klimaten waar de temperatuur tijdens de wintermaanden onder het vriespunt daalt.

Bovendien zorgen ze voor een gezonde luchtcirculatie in huis door warme lucht omhoog te stuwen en koelere lucht van buiten aan te zuigen; dit helpt allergenen te verminderen en houdt de lucht in huis schoon. Het is daarbij uiteraard wel van belang dat je voldoende ventileert.

Bij de verkoop of verhuur van een woning wordt de aanwezigheid van een werkende houtkachel vaak gezien als een aantrekkelijk kenmerk. Het zorgt niet alleen voor een geweldige warmtebron, maar voegt ook karakter en charme toe die veel mensen weten te waarderen.

Een functionele houtkachel is daarmee dus een meerwaarde zijn voor je woning. Ook als je niet van plan bent op korte termijn te verkopen of verhuren, levert een kachel je veel op. Puur door het feit dat je bespaart op je energiekosten.

Boost voor je interieur

Een laatste pluspunt van houtkachels is dat het geweldige items zijn voor je interieur. Je kunt er de stijl en inrichting van je huis compleet mee veranderen en afmaken. Het is een stijlvolle blikvanger die zorgt voor extra sfeer, gezelligheid en warmte.

Een houtkachel is te krijgen in zowat elke stijl, kleur en maat en is veel meer dan alleen de spreekwoordelijke ‘finishing touch’. Het is een volwaardig element van je interieur waar je vele uurtjes warmte en gezelligheid door geniet. 

Voor jonge professionals die een moderne look willen, gepensioneerden die een praktische "no fuss" oplossing zoeken of gezinnen die een betrouwbare warmtebron nodig hebben tijdens de koude wintermaanden; er is een perfecte houtkachel voor iedereen die snel (en veilig!) verwarmd moet worden én een mooi item aan het interieur wil toevoegen.   

Kortom, een houtkachel brengt vele voordelen en nog meer sfeer en warmte met zich mee. Of je nu een bestaande open haard wilt gebruiken, de maandelijkse energiekosten wilt verlagen of gewoon extra stijl en sfeer zoekt, een investering die zeker het overwegen waard is!