De gratis makelaar? Bestaat dat?

Een makelaar die goed wil verdienen kan wel aangeven gratis diensten aan te bieden aan alle klanten, maar via markering en reclame is het gemakkelijk om klanten aan te trekken door middel van on juiste meldingen. Ben je benieuwd in hoeverre de gratis makelaar echt bestaat? Lees de tekst hieronder dan door en je komt er alles over te weten.

Niets is gratis

Helaas is niets gratis in het leven. Het gaat niet om een simpele conclusie, maar eerder om een feit die we dagelijks in de praktijk voor onze eigen ogen zien. Biedt de makelaar gratis diensten aan, dan wekt dit interesse op bij personen die een kleiner budget hebben of mensen die liever zo min mogelijk aan een makelaar willen uitgeven.

Het gratis verdienmodel

Er zijn bepaalde makelaars in Nederland die aangeven dat ze gratis diensten bieden. Je kunt namelijk een huis huren of kopen via bepaalde makelaars zonder dat je courtage betaalt. De koper of huurder betaald inderdaad niets, maar hier komt wel een bepaald verdienmodel bij kijken waaruit alsnog blijkt dat niets gratis is. De kosten die gemaakt worden, worden van de ene koper naar de andere verlengd waardoor de koopsom voor de verkoper lager worden en de koopsom voor de koper hoger. Gratis makelaars verdienen dus door meer geld te vragen aan verkopers en verhuurders.

Extra kosten

Koop je een huis bij een ‘gratis’ makelaar, dan betaal je als koper geen kosten voor deze service. Hier komt echter wel wat bij kijken. Je moet niet vergeten dat je zelf bezichtigingen moet inplannen met de potentiële kopers en dat je de rondleidingen zelf moet doen. Bij een traditionele makelaar is het haast vanzelfsprekend dat de verhuurder of verkoper vrijwel niets hoeft te doen. Om een open dag in te plannen ga je ergens tussen de € 500 en € 1.200 betalen, wat vrij duur is tegenwoordig. Daar komt nog bij dat je bij makelaars die claimen gratis te zijn nog te maken krijgt met andere extra kosten die vaak onverwachts gefactureerd worden.

https://www.huisportaal.nl/blog/internet-makelaar-of-een-traditionele-makelaar/

De conclusie: gratis bestaat niet

Je kunt een huis tegenwoordig meestal niet kopen of huren zonder dat hier enige kosten bij komen kijken, vooral als het gaat om kosten vanuit de makelaar of de notaris. Wil je zeker zijn dat je niet wordt opgelicht door de makelaar? Kies dan voor het inhuren van een topmakelaar die hoogwaardig kwaliteit levert.