Heb je een woning gevonden die geheel aan jouw wensen aansluit en bijna bij jouw budget past? Dan is het tijd op een bod te plaatsen op dit huis. Een bod op een huis plaatsen wil je het liefst zo goed mogelijk doen. Geen standaard mailtje naar de verkoper en makelaar, maar op een professionele manier opgesteld. Zo weet je namelijk zeker dat je alles volgens de regels hebt gedaan. Je kunt bij een bod op een huis een voorbeeldbrief gebruiken om niets over het hoofd te zien. Maar wat staat er dan allemaal in zo’n brief en hoe zorg je ervoor dat je het echt volgens de regels hebt gedaan? Onderstaande informatie legt het allemaal voor jou uit.
Voor de voorbeeldbrief bij een bod op een huis
Een bod op een huis door middel van een voorbeeldbrief kan jou helpen om op een goede manier jouw openingsbod door te geven aan de verkoper en de makelaar. Maar wanneer breng je dit bod uit? Dit doe je meestal pas na een tweede bezichtiging. Je weet dan immers zeker dat het jouw droomhuis is. Het kan echter ook eerder. Bij het bieden op een woning zitten niet direct regels, maar wel zaken om rekening mee te houden. Zo moet er niet alleen een bedrag in de brief staan, maar ook de ontbindende voorwaarden. Het totaalplaatje zorgt ervoor dat de koop van de woning geheel naar wens kan gaan belonen.
Een bod op het huis met voorwaarden
De ontbindende voorwaarden zijn belangrijk bij een bod op een huis. Dit zijn namelijk de voorwaarden die in het voorlopig koopcontract komen te staan. Wanneer je onverhoopt niet aan deze voorwaarden kunt voldoen, kun je de koop ontbinden. Denk bijvoorbeeld aan het rondkrijgen van de hypotheek. Lukt dit niet, dan kom je er nog onder uit. Stel je deze voorwaarden niet op, dan kan het zijn dat je een flink bedrag moet gaan betalen als boete. De voorwaarden moeten vanaf jouw eerste bod al opgesteld worden. Deze worden dus ook meegenomen in de voorbeeldbrief en kun je geheel naar wens aan gaan passen. Zo kan de verkoper ook bepalen of er onderhandeld gaat worden.
De keuze die je kunt maken
Bij het bod op een huis kun je ook melden welke roerende zaken je graag over zou willen nemen. Op voorhand is er door de verkoper al een lijst opgesteld met zaken die niet meegaan naar hun nieuwe woning. Zo kunnen een vloer, enkele meubelstukken en zonwering bijvoorbeeld onder deze zaken vallen. In de voorbeeldbrief worden deze ook altijd meegenomen, omdat er dan misverstanden kunnen worden voorkomen. Maar dan is het nog aan jou of je jouw bod daadwerkelijk met een brief door gaat geven of toch liever gaat bellen. Bellen is natuurlijk altijd sneller en je kunt al een beetje aanvoelen wat de reactie van de verkoper is. Echter kan de verkoper jou ook al peilen. Hierdoor kan de prijs ook al snel opgedreven worden.
Het opstellen van de brief
Wanneer je het lastig vindt om jouw bod op een huis uit te brengen via de telefoon, is een brief of e-mail handiger. Hier kun je de voorbeeldbrief dus voor gaan gebruiken. Hiervoor moet je als eerste alles voor jezelf op een rijtje zetten en eventueel met een aankoopmakelaar overleggen wat het beste gaat zijn. Je kunt dus ook altijd rustig nadenken en de spanning wordt door de (online) makelaar bij je weggehaald. Daarbij is het ook altijd verstandig om jouw bod schriftelijk te bevestigen, dus de voorbeeldbrief volgen kan sowieso geen kwaad. Je weet op deze manier zeker dat er geen verwarring kan ontstaan.
Ook de mogelijke extra kosten vermelden
Maar wat staat er nou precies in de voorbeeldbrief en hoe stel je hem op? Een bod op een huis uitbrengen, begint met de plaats en de datum. Ook het onderwerp zet je erbij. Hierbij begin je met het woord ‘bod’ en daarna met het adres van de nieuwe woning. Daarna zet je de informatie erin wat erin moet. Zo meld je dat je voor een tweede keer de woning bent gaan bekijken en om welke woning het precies gaat. Dit wordt gevolgd door het bod, welke je zowel in cijfers als volledig uitgeschreven meldt. Je moet ook nadenken over de extra kosten die je verwacht te maken, omdat deze wellicht opgevallen zijn. Ook vertel je de ontbindende voorwaarden die voor jou krijgen, zoals de hypotheek, het krijgen van een NHG, tot wanneer het bod geldig blijft en wat de uitkomst van de bouwtechnische keuring is. Mocht je nog roerende zaken over willen nemen, dan dien je dit ook te vermelden.
Nog een extra keer nadenken
Je hebt de voorbeeldbrief hiermee geheel naar eigen wens gemaakt en kunt een bod op een huis uitbrengen zonder uiteindelijk voor verrassingen te staan. Check daarbij wel altijd of alles volledig ingevuld is en of je zeker bent over het bod dat je gaat plaatsen. Neem de onderhandelingen daarbij ook in gedachten. Je wilt immers niet dat je uiteindelijk ver boven jouw budget moet gaan zitten om het droomhuis te kunnen kopen. Daarna stuur je de brief door naar zowel de verkoper als de makelaar, zodat jouw bod vast staat. Daarna is het alleen nog maar afwachten voor antwoord.