Beplanting rondom het huis

Je hebt een nieuw huis gekocht en kunt er eindelijk in. Voor de meeste mensen is het prioriteit om binnen in huis alles naar wens te maken. Zijn ze daar meer klaar? Dan is vaak pas de tuin aan de beurt. Het aanleggen van een complete tuin kan een kostbare aangelegenheid zijn dus het is belangrijk hier goed over na te denken. Met onderstaande tips kun je jarenlang genieten van een schitterende tuin die ook bij jou wensen aansluit. Bij het aanleggen van een (nieuwe) tuin zijn de mogelijkheden onbeperkt. Het is voor velen lastig om hierin een weg te vinden, zeker wanneer je geen hovenier of tuinarchitect in de hand neemt. Met kijk op de toekomst is het erg belangrijk om een tuin aan te leggen die ook aansluit bij je wensen. Ben je een tuinliefhebber, dan is (extra) onderhoud aan je tuin geen probleem. Heb je géén groene vingers en ook weinig tijd voor je tuin, dan is het raadzaam hier met de beplanting rekening mee te houden. De ene plant heeft namelijk meer onderhoud nodig dan de ander. Wil je onkruid voorkomen in de tuin? Plant dan bodembedekkers. Wil je kleur en bloemen in de tuin? Zet dan vaste planten. Kijk dus eerst wat jou wensen zijn en maak aan de hand daarvan een keuze in de beplanting.

Wat voor ‘tuinman’ ben je?

  • Allereerst moet je voor jezelf afvragen hoeveel tijd je bereid ben in de tuin te steken. Onderhoudsvrij bestaat niet, onderhoudsarm wel. Onderhoud wat vrijwel iedere plant nodig heeft is minimaal één keer per jaar snoeien, 1 tot 2 keer per jaar bemesten en water geven bij aanhoudende droogte. De frequentie van deze handelingen variëren wel per plant. Met onderstaande punten maak je inzichtelijk wat het beste bij jou past:
  • Kies je voor een haag of schutting? Wanneer je een hekwerk of schutting plaatst is het onderhoud, op een enkele keer schoonmaken of schilderen na te verwaarlozen. Kies je een haag? Dan moet je deze al snel minimaal 2 keer per jaar snoeien. Vind je dit erg om te doen? Hoeveel meter omheining moet er gezet worden? Wat is het verschil in kosten? Dit zijn allemaal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je een tuin aanlegt. Een schutting is dan wel onderhoudsarm, maar een haag zorgt en snel voor meer sfeer en biedt vogels de gelegenheid om te nestelen in de tuin.
  • Ga je voor bestraten of kies je voor planten? Het beste kun je voor een combinatie van deze twee gaan, zowel voor praktische redenen als voor visuele aspecten. Het volledig bestraten heeft veel nadelige gevolgen, zeker bij extreme regenval. Water kan dan niet snel genoeg weglopen en dan kans dat het naar binnen stroomt is groot. Zorg dus voor voldoende plantvakken (borders) in de tuin zodat water weg kan stromen. We moeten immers rekening houden met steeds heftiger noodweer.
  • Keuze beplanting. De ene plant heeft meer onderhoud nodig dan de ander. Wil je een tuin met weinig onderhoud, kies dan ook planten die weinig onderhoud nodig hebben, niet gevoelig zijn voor ziekten en plagen, geen specifieke bodemeisen hebben en niet gevoelig zijn voor vorstschade. Al deze plant-technische eigenschappen vind je op de website van Plant & Grow.
  • Tijdig onderhoud. Wanneer je de tuin hebt aangelegd kun je deze het beste ook op tijd onderhouden. Groeit er onkruid? Pluk het dan weg en wacht geen weken met het verwijderen van onkruid. Hoe langer je wacht, hoe meer onkruid er staat en hoe meer tijd (onderhoud) het kost om het te verwijderen. Bemest daarbij op tijd (voorjaar en zomer). Een gezonde plant is minder vatbaar voor ziekten en plagen. Voorkom dat de plant ziek wordt, dit scheelt je uiteindelijk onderhoud en kosten.