Alles wat je moet weten over het ontstaan en de bestrijding van troebel jacuzzi water

Steeds meer mensen genieten tegenwoordig van een jacuzzi in eigen tuin. Een absolute luxe waar zowel gedurende de winter- als de zomermaanden enorm van genoten kan worden. Toch is er ook veel om rekening mee te houden. Vooral met het feit dat het jacuzzi water langere tijd gebruikt kan worden (max. 2-3 maanden).

Hoe langer hetzelfde water gebruikt wordt, hoe groter de kans dat dit troebel of zelfs melkachtig wordt. Om te voorkomen dat je het water om de haverklap moet vervangen en toch de hygiëne hoog te houden, is het daarom belangrijk om te weten wat je moet doen om het water schoon te houden. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Zorg voor een goed spa filter

Allereerst is het belangrijk om goede spa filters te gebruiken. Zeker als een jacuzzi intensief wordt gebruikt. Het is belangrijk dat het water constant gefilterd kan worden van haar- en huiddeeltjes, vuil en andere verontreiniging. Spa filters kunnen op verschillende plekken worden gekocht. Het is belangrijk dat je het juiste type filter aankoopt. Die geschikt is voor je jacuzzi of ander merk spa. Ook zijn er filters die geschikt zijn voor hottubs en opblaasbare spa’s.

Omdat er zoveel keus is, is het belangrijk dat je weet aan welke kenmerken het filter moet voldoen. Ook moet je weten hoe het filter onderhouden moet worden en wanneer deze aan vervanging toe is. Laat je daarom goed informeren in de winkel en neem het advies goed in je op. Zo weet je zeker dat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Oorzaken van troebel water

Maar wat als je ondanks het gebruikte filter nog altijd last hebt van troebel water in de jacuzzi? Besef dan goed dat troebel water meerdere oorzaken kan hebben. Het maakt niet uit of je veel of weinig bubbelt. Als je water troebel is, ziet dit er meteen minder uitnodigend uit. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door vervuiling, maar ook door externe omstandigheden die de kwaliteit van het water kunnen beïnvloeden.

Is troebel water in je jacuzzi schadelijk?

Maar wat als het jacuzzi water troebel is? Betekent dit dan direct dat het niet meer veilig is om te bubbelen? Dat hoeft niet altijd zo te zijn. In de meeste gevallen ligt het aan de kwaliteit van het water in de jacuzzi die niet op orde is. Het kan ook veroorzaakt worden door vervuiling van vieze voeten. Of door resten van verzorgingsproducten. Als je start met het gebruik van een product zoals AquaFinesse of Aqua Excellent kan het water ook troebel worden.

Dit komt doordat deze all-in-one producten ook de leidingen reinigen. Dit proces mag maar enkele weken duren, maar wij adviseren om voor gebruik van een all-in-one product eerst de leidingen te reinigen. Hiervoor gebruik je een leiding reiniger. Als het water troebel is betekent dit niet dat je geen gebruik kan maken van de spa. Hoewel de één hier waarschijnlijk meer voor voelt dan de ander.

Toch is voorzichtigheid wel geboden. Zeker als de kwaliteit van het water al langere tijd niet in orde is en je niet zeker weet waardoor het troebele water is ontstaan. Dit kan namelijk ook een indicatie zijn dat er schadelijke bacteriën in het water zitten. Dit kan in sommige gevallen gezondheidsklachten bij de gebruikers geven.

Denk bijvoorbeeld aan huidirritatie of in het ergste geval ziekteverwekkers. Daarom is het belangrijk dat het probleem zo spoedig mogelijk wordt aangepakt en het water altijd eerst wordt getest, voordat je gebruik maakt van de jacuzzi.