Alles wat je moet weten over de makelaar

Wanneer je je huis verkoopt of een huis koopt, dan krijg je vaak te maken met een makelaar. Het is niet verplicht om bij deze transacties een makelaar in te huren, maar veel mensen doen dit toch. De makelaar heeft voor velen namelijk een toegevoegde waarde, aangezien hij optreedt als een tussenpersoon tussen koper en verkoper. Een makelaar mag echter niet optreden als tussenpersoon bij zowel de aankoop als verkoop van een woning. Kopers en verkopers hebben immers niet dezelfde belangen, waardoor je belangenverstrengeling krijgt. Verkopen en kopen zijn echter niet de enige twee functies van een makelaar.

De specialismen van een makelaar

Een makelaar heeft een adviserende functie bij de aankoop, verkoop, huur of verhuur van onroerend goed. De specifieke taken die een makelaar voor zijn rekening neemt, hangen weer samen met welk specialisme de makelaar uitoefent. Er zijn vijf specialismen in de makelaarswereld: aankoopmakelaar, verkoopmakelaar, BOG-makelaar, taxateur en verhuurmakelaar. Er zijn makelaars die zich gespecialiseerd hebben in één of meerdere van de vijf specialismen, maar er zijn ook full-service makelaarskantoren, zoals Rijnland makelaars, Graal makelaardij of Wij Makelaars Sittard Geleen.

Aankoopmakelaar

Vervult de makelaar deze functie, dan helpt hij jou met de aankoop van een nieuw huis. Betreft het huis een nieuwbouwwoning, dan leidt hij je rond in het nieuwe huis. Bovendien licht hij je in over alle dingen die bij de aankoop van een huis komen kijken. Hierbij heeft hij onder meer de volgende taken:

  • Je woonwensen in kaart brengen
  • Zoeken van woningen die bij jouw wensen passen
  • Bezichtigingen regelen
  • Onderhandelen met verkopers
  • Begeleiding bij notariële en juridische zaken
  • After sales service

Verkoopmakelaar

Een makelaar is goed op de hoogte van de actuele huizenmarkt. Daarom kan hij je ook goed informeren bij de verkoop van je huis. Als verkoopmakelaar is de makelaar verantwoordelijk voor onder andere:

  • Adviseren verkoopprijs
  • Verkoopstrategie uitzetten
  • Zoeken naar mogelijke kopers
  • Potentiële kopers rondleiden in woning
  • Onderhandelen met kopers
  • Opstellen van verkoopcontract
  • Begeleiding bij notariële en juridische zaken

BOG-makelaar

BOG staat voor bedrijfsonroerendgoed. De BOG-makelaar werkt kortom samen met beleggers en bedrijven die grote investeringen willen doen. De BOG-makelaar kan ook optreden bij aankoop en verkoop. Het betreft in dit geval dan bedrijfspanden in plaats van particuliere woningen. De taken zijn wel hetzelfde als van de aankoop- en verkoopmakelaar.

Taxateur

Wanneer je je huis verkoopt, dan wordt er vaak een marktconforme verkoopprijs voor je huis vastgesteld tijdens een taxatie. Een makelaar kan optreden als taxateur, waarna hij de verkoper adviseert over de verkoopprijs. Bij een taxatie kijkt de makelaar onder andere naar de bouwkundige staat van het huis, het energielabel en de locatie. De taxatie is van belang voor hypotheekverstrekking, opstalverzekering en de fiscus.

Verhuurmakelaar

De verhuurmakelaar helpt bij de verhuur en huur van appartementen, studentenkamers en studio’s. Hierbij komen de volgende taken om de hoek kijken:

  • Aanbieden van huuraanbod
  • Vinden van huurders
  • Regelen van bezichtigingen
  • Opstellen van verhuurcontract
  • Screenen van huurder

Wat kost een makelaar?

Wanneer je van plan bent een huis te verkopen, dan zullen veel factoren een rol spelen. Makelaars werken daarom met een courtage: een percentage van de uiteindelijke verkoopsom. Dit heeft zo zijn voordelen, want in het geval dat de verkoopprijs tegenvalt dan vallen ook de makelaarskosten minder uit. Als de makelaar de onderhandelingen met de kopers daarentegen goed uitvoert, dan profiteert hij hierin ook mee. De courtage is ongeveer 1.1% van de verkoopprijs. Bij aankoop van een huis worden de makelaarskosten op dezelfde wijze opgebouwd. Sommige bedrijven hanteren echter een andere prijsconstructie. Zij werken op vaste prijsafspraken, waar dan uiteenlopende diensten onder vallen.

Makelaars vergelijken

Het loont zich om makelaars te vergelijken. Zo kun je altijd checken of de makelaar, die jij op het oog hebt, wat betreft courtage in lijn ligt met andere makelaarsbedrijven in de regio. Via online vergelijkingstools kun je altijd gratis offertes aanvragen bij makelaarskantoren bij jou in de buurt. Zo voorkom je dat je te hoge makelaarskosten betaalt.

Hoe kies ik de beste makelaar?

Er zijn veel makelaars in Nederland en het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat voor jou de juiste makelaar is, kan voor je buurman totaal een ander verhaal zijn. Een makelaar moet daarom bij jou als persoon en jouw wensen passen. Over het algemeen vind je een betrouwbare makelaar door te kijken naar het specialisme van de makelaar, de werkervaring in de branche, reviews van klanten en door vergelijkingstools te gebruiken.