Een tweede huis kopen is voor veel mensen een droom. Een vakantiehuis in de zon of een slimme investering in een andere woning. Ben je van plan om een tweede huis te kopen? Dan hebben we hier een aantal tips voor je en dingen waaraan je moet denken.
Waarom een tweede huis kopen?
Er zijn meerdere redenen waarom mensen een tweede huis kopen. Bijvoorbeeld om te verhuren, als investeringsobject om op te knappen en later weer te verkopen of als oudedagsvoorziening.
Tweede huis als belegging
Veel mensen kopen een tweede huis als belegging. Momenteel is er sprake van krapte op de huizenmarkt. Hierdoor schieten de huizenprijzen omhoog en veel kopers bieden boven de vraagprijs om een huis te kunnen kopen. Kun je een huis dat in een wat mindere staat verkeerd goedkoper aankopen, opknappen en weer verkopen, dan zijn daar vaak mooie rendementen mee te behalen.
Tweede huis kopen om te verhuren
Een tweede huis kopen om te verhuren kan lucratief zijn en zorgen voor extra inkomen. Een huis verhuren klinkt misschien lastig, maar dat valt erg mee. Met een verhuurhypotheek kun je je huis zonder problemen verhuren.
De verhuurprijs bepaal je op basis van een puntensysteem. Door slim te investeren verhoog je de huuropbrengsten, maar tegelijkertijd ook de waarde van de woning. Slimme investeringen kunnen bijvoorbeeld het creëren van extra woonruimte door een uitbouw zijn of nieuw sanitair en een nette keuken. Ook duurzame investeringen op het gebied van energie verhogen de waarde van de woning.
Huis kopen voor kinderen
Voor veel starters is het lastig om een woning te vinden op de huidige, oververhitte woningmarkt. Als ouder kun je je kinderen helpen door een huis mee te financieren met je kinderen.
Vakantiehuis kopen
Heb je altijd al een vakantiehuisje willen hebben in een zonnig oord? Dan heb je de keuze tussen een recreatiewoning op een vakantiepark of een gewoon huis of appartement in een buitenland.
Vaak worden vakantiehuizen in het buitenland gekocht om meerdere keren per jaar naar toe te gaan en de overige dagen van het jaar worden ze ingezet als verhuurobject.
Locatie
Het rendement van een tweede woning is sterk afhankelijk van de locatie. Koop je een huis in een grote stad dan is de kans op leegstand erg klein. In grote steden neemt het woningtekort steeds meer toe.
De huuropbrengsten staan niet altijd in verhouding met de huizenprijzen en hierdoor is het rendement vaak lager dan in randgemeenten. Het beste kun je voor een wijk kiezen die in opkomst is en die je zelf goed kent. Zo is de kans op rendement het grootst.
Hoe financier je een tweede huis?
Banken hanteren andere regels bij het financieren van een tweede huis. Een tweede huis wordt vaak gekocht als belegging en de koper wil het vaak verhuren. Banken zien dit als een verhoogd risico. Ook het feit dat tweede woningen vaak worden gekocht als verhuurobject beïnvloedt de waarde van de woning. Vaak zijn er een aantal beperkende voorwaarden:
- Het tweede huis mag niet je hoofdverblijf zijn.
- Het huis moet op een fundering van steen of beton staan.
- Je mag maximaal 80% van de woning financieren met een hypotheek, de overige 20% moet je zelf inbrengen.
- De looptijd van de hypotheek is korter.
- De hypotheekrente voor een tweede huis is hoger.
Tweede huis zelf of gedeeltelijk zelf financieren
Afhankelijk van de hypotheekverstrekker moet je tussen 20 en 40% eigen geld inleggen. Dat kan als je overwaarde hebt opgebouwd of voldoende spaargeld hebt. De overwaarde moet je dan opnemen zodat je het kan gebruiken voor je nieuwe lening.
De kosten koper zijn vergelijkbaar met die bij je eerste woning. Hierbij kun je denken aan kosten voor de taxatie, notaris, overdrachtsbelasting en makelaar. Naast de aanschaf van het huis ben je ook nog 6 tot 8% kwijt voor kosten koper.
Tweede huis en belasting
Een tweede huis in Nederland wordt belast in box 3 van het Nederlandse belastingstelsel. Dit betekent dat je er vermogensbelasting over betaalt. Heb je geld geleend voor de aankoop van het huis dan mag je de hypotheek van de waarde van het huis aftrekken, hierdoor betaal je minder belasting. De hypotheekrente is niet aftrekbaar. Verhuur je je huis, dan zijn de huurinkomsten onbelast.