8 aandachtspunten bij het kiezen voor een knusse pergola in de tuin

Lijkt pergola zonwering je wat voor in de tuin? Dan zijn er veel opties. Een pergola in de tuin geeft een knus buitengevoel, fungeert als zonwering en houdt de warmte vast. In dit artikel zetten we 8 aandachtspunten voor je op een rijtje bij het kiezen van een pergola.

1: De overkapping

Je kunt bij een pergola op meerdere manieren invulling geven aan de overkapping. Zo kun je voor zonwering bijvoorbeeld gaan voor een gespannen doek, een systeem dat in en uit kan schuiven, planten of slechts de balken. Bij inhuisplaza.nl kun je voor meerdere soorten pergola’s. 

2: Begroeiing

Voor een echt buitengevoel kun je de pergola laten begroeien. Zo krijgt je pergola een knus groen dak. Veel mensen laten er een klimroos, druif of wisteria tegenop klimmen, maar er zijn nog veel meer opties.

3: Positionering in de tuin

In grote lijnen worden pergola’s op twee manieren in de tuin geplaatst. De pergola wordt vaak óf aan huis geplaatst of los in de tuin. Wil je het binnen gevoel naar buiten halen of andersom? Dan kan het heerlijk zijn om de pergola aan je huis te plaatsen. Zo heb je echt een overgang tussen je huis en tuin. Het kan ook erg knus zijn om in de tuin ergens een hoekje vrij te maken voor de pergola.

4: Let op de hoogte

Voor een knus gevoel is het gezellig als de pergola niet té hoog hangt. Maar je moet er natuurlijk ook niet je hoofd tegenaan kunnen stoten. Ga daarom voor een passende hoogte. Het kan ook zijn dat er een bepaalde maximum hoogte is, dat is vaak zo’n 2,5 meter. Wil je een hogere pergola dan dat? Dan is het handig om te kijken hoe het zit met regelgeving.

5: De juiste balken

De balken zijn het belangrijkste onderdeel van de pergola. Het is immers de constructie. Voor een groot deel bepalen ze daardoor mede de uitstraling van de pergola. Ga altijd voor stevige balken. De kleur en dikte van de balken kun je zelf invullen.

6: Verlichting

Om het knusse gevoel van een pergola af te maken, kun je het geheel aanvullen met gezellige verlichting. Een lichtsnoer brengt in de tuin bijvoorbeeld veel sfeer. Je kunt ook werken met lampionnen of normale lampen. In de tuin kan je ook gaan voor lampen die werken op zonne energie.

7: Materiaal

Het frame van een pergola wordt vaak gemaakt van hout. Er zijn veel soorten hout waar je uit kunt  kiezen, waardoor er voor iedereen wel een geschikte versie tussen zit. Ben je toch op zoek naar iets anders dan hout? Overweeg dan een aluminum variant. Dit heeft een minder natuurlijke uitstraling maar is net zo stevig, onderhoudsvriendelijk en geeft een stoere look.

8: Afwatering

Op voorhand is het verstandig om bij pergola zonwering rekening te houden met de afwatering. Vooral als je gaat voor een pergola met doek of zonnescherm kan het water erop blijven liggen. Daarom worden veel pergola’s tegenwoordig voorzien van een speciale geul om het water af te voeren.