7 tips: Hoe koop ik als starter een woning?

Als starter een woning kopen is al een tijdje knap lastig. Je kunt als starter steeds minder lenen. Het aantal geschikte huizen voor starters neemt in rap tempo af en de prijzen van deze huizen worden daarnaast steeds huurder. Hoe kun je als starter toch dat droomhuis bemachtigen? Wij geven je 7 tips.

Tip 1: Regel als starter een starterslening voor je woning

In veel verschillende gemeentes van Nederland kun je een starterslening aanvragen. Deze lening overbrugt het verschil tussen de prijs van je nieuwe huis en de hoogte van de hypotheek. Je kunt daarmee dus net wat meer lenen om toch een huis te kopen. Bijkomend voordeel is dat je de eerste drie jaar van de looptijd geen maandlasten hebt aan deze starterslening.

Aangezien niet elke gemeente een starterslening aanbiedt, is het zaak om uit te zoeken of jouw gemeente wel meedoet. Dit kun je aanvragen bij de gemeente zelf of controleren via SVn, het Stimuleringsfonds voor Volkshuisvesting.

Tip 2: Een belastingvrije schenking

Heb je een familielid dat je een schenking wil doen voor je nieuwe woning? Zorg er dan voor dat deze schenking belastingvrij blijft. Je gooit anders namelijk een groot deel van dit bedrag ‘weg’ aan de belasting. Personen van 18 tot 40 jaar mochten in 2020 een schenking van maximaal €103.643 ontvangen. Dit moet je vervolgens wel binnen 3 jaar gebruiken bij de koop van je woning als starter.

Tip 3: Neem energiebesparende maatregelen

Door deze maatregelen te nemen, kun je bij sommige instanties een hogere hypotheek afsluiten. Deze energiebesparende maatregelen kunnen dan in de hypotheek worden opgenomen. De maximale hoogte van de hypotheek wordt daarmee verlegd van 100 procent van de woningwaarde tot 106 procent. Dit extra geld kun je vervolgens uitgeven aan zonnepanelen, betere isolatie, dubbele beglazing of andere energiebesparende voorzieningen. Let wel op dat je dit geld aantoonbaar aan dergelijke voorzieningen uitgeeft. Om misverstanden te voorkomen, kun je het beste overleggen met je hypotheekadviseur.

Tip 4: Kies een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Je komt voor deze Nationale Hypotheek Garantie (afgekort NHG) in aanmerking als je woning maximaal €310.000 kost. De NHG zorgt ervoor dat jij als starter korting krijgt op je rente. Je krijgt daarmee lagere maandlasten. Wel moet je aan het begin van je lening een keer 0,7% van de totale hypotheek betalen als provisie voor deze regeling. Met de lagere rente heb je dit bedrag vaak zo terugverdiend, waardoor je netto goedkoper uit bent.

Tip 5: Kijk buiten de grote steden

Als starter een huis kopen in een grote stad is vrijwel onmogelijk. De huizen waren daar altijd al stukken duurder en de prijzen lopen alleen maar verder op. Daardoor kan het lonen om ook eens naar de randgebieden of dorpjes rondom grote steden te kijken. Hier zijn de huizen vaak net wat goedkoper of kun je voor hetzelfde geld groter wonen.

Tip 6: Sluit je hypotheek flexibel af

Hypotheken afsluiten wordt steeds lastiger. Dit komt door de grote hoeveelheid zzp’ers of flexwerkers in Nederland. Geldverstrekkers zijn hier gelukkig van op de hoogte en bieden tegenwoordig minder strenge voorwaarden aan. Met deze versoepelde regelingen kun jij vervolgens een hypotheek met de meest gunstige voorwaarden zoeken. Ga hiervoor in gesprek met je hypotheekadviseur.

Tip 7: Bepaal je budget en houd je eraan

Hoe lastig het ook lijkt op de huidige huizenmarkt, hou jezelf aan je eigen budget. Als starter een woning kopen kan voelen alsof je direct de hoofdprijs voor je ideale huis moet neertellen. En ook al gaat het dan om een paar duizend euro, toch is het nooit slim om over je budget te bieden. Je kunt in flinke problemen raken wanneer je spaargeld op is of je de maandlasten niet meer kunt betalen. Wacht daarom gewoon rustig af wanneer een ideaal lijkend huis te duur wordt voor je portemonnee. Wachten wordt immers beloond, waardoor jij over een tijdje ook een mooi huis kunt aanschaffen.