5 tips voor het creëren van sfeer in huis

Nu de donkere dagen voor Kerstmis officieel van start zijn gegaan, merk je dat het snel donker wordt in huis. Misschien is dit juist wel het moment waarop je ziet dat je woning wel wat extra sfeer kan gebruiken.

Het creëren van sfeer in je interieur is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je dat moet doen. Met de tips in dit artikel maak je van jouw woning, groot of klein, een gezellig en sfeervol geheel.

1. Warme kleuren op de muren voor meer sfeer

Als er iets is waarmee je direct zorgt voor sfeer in huis dan zijn het wel warme kleuren in je interieur. Of je nu in een oude herenboerderij zoals het Gerard Sanderink huis woont of wanneer je een appartement op drie hoog hebt; in beide gevallen kun je met warme tinten de boel net wat gezelliger maken. De grootte van je huis maakt dus helemaal niet uit.

Verf een of twee muren bijvoorbeeld in een warme kleur, zoals okergeel, terracotta of warm beige. Daarmee heb je direct meer warmte in je woonkamer, keuken of slaapkamer. Wil je geen andere kleur op de muren, maar wel meer sfeer? Met een plaid over de bank, kussens in de stoelen en andere woondecoratie in warme tinten kom je ook al een heel eind.

2. Schaf mooie dikke gordijnen aan in kleuren

Zelfs zonder het aanpassen van je huidige interieur kun je al een warmere inrichting krijgen. Hoe je dat doet? Simpel: door mooie dikke gordijnen aan te schaffen in een fijne kleur. Denk aan gordijnen van velours of fluweel of ga voor gordijnen die geen licht doorlaten. Dat soort gordijnen zijn meestal sowieso al gemaakt van een dikkere stof.

Wat ook leuk is, is om voor dergelijke gordijnen met een printje te gaan. Een rustig patroon kan je woonkamer of slaapkamer al een totaal andere look geven - en dat terwijl je verder niets aanpast. Wat mooi meegenomen is, is dat dikke gordijnen een isolerend karakter hebben. Daarmee kun je dus ook nog eens energie besparen, wat meer dan welkom is tijdens de huidige hoge energieprijzen.

3. Pas je verlichting aan naar warme lampen

Als er iets is dat veel invloed heeft op de sfeer in een ruimte dan is het wel verlichting. Hoe handig felle witte lampen ook zijn; erg gezellig is het niet. TL-verlichting is dus bijvoorbeeld zeker geen aanrader wanneer je een beetje sfeer in huis wilt hebben. Ga liever voor meerdere kleinere lampen dan voor één grote lamp om op meerdere plekken licht te hebben.

Let hierbij goed op de wattage van de lampen want des te hoger de wattage is, des te feller het licht is van de lamp. Voor sfeerlampen in de hoek van de kamer, naast de kast, op je bureau of naast de bank kies je dus liever voor lampen met een lagere wattage. Met dit soort verlichting zorg je direct voor een totaal andere sfeer in huis. Daarmee kom jij de donkere dagen wel door.

4. Kaarsjes aan voor meer sfeer in huis

Nu we het toch over verlichting hebben; wat dacht je van her en der een paar kaarsen in huis? Kaarsen, in verschillende formaten en kleuren, zorgen gegarandeerd voor sfeer in huis. Op een donkere ochtend of avond is het ontzettend gezellig wanneer je een paar kaarsjes aan hebt in je woonkamer. Daarbij staat een schaal met kleurrijke kaarsen sowieso al heel gezellig; ook wanneer ze nog uit zijn.

Het is niet voor niets het geval dat mensen dergelijke schalen vaak neerzetten wanneer ze foto's moeten maken van een huis dat in de verkoop gaat. Dat werkt een beetje hetzelfde als het verhaal van de geur van gebakken appeltaart op het moment dat mensen komen kijken naar het huis. Kortom: vul je huis met kaarsjes voor wat extra warmte en verlichting tijdens de donkere dagen.

5. Meubels en accessoires van teddystof

Tot slot is er nog een eenvoudige manier om meer sfeer en warmte in je huis te krijgen, namelijk met behulp van meubels en accessoires en teddystof. Teddy is een materiaal dat we de laatste jaren steeds vaker in het interieur zien. Deze knuffelachtige stof was eerder vooral zichtbaar in fashion en accessoires, maar kan nu worden gekozen als stof voor banken, stoelen en zelfs kussens en plaids.

Teddy voelt heerlijk zacht aan en heeft ook de looks van een warm en sfeervol materiaal. Kies je voor wit, beige of bruin teddy dan creëer je automatisch een fijn sfeertje in je huis. Ook hierbij maakt het niet uit of je een groot Gerard Sanderink huis of een andere villa zoals een beroemdheid hebt of wanneer je in een rijtjeshuis woont; met de bovenstaande tips heb jij je huis binnen no time sfeervol gemaakt.