Het blijft voor vele mensen onderwerp van gesprek: de hoge gasprijzen. Niet zo gek ook wanneer je bedenkt dat de kosten voor de meeste huishoudens per maand enorm zijn gestegen. We zijn dus allemaal naarstig op zoek naar manieren om de verwarming zo min mogelijk te gebruiken en de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. Dit kun je het beste doen door je huis zo goed mogelijk te isoleren. Dit zorgt ervoor dat de ruimte sneller opwarmt en je dus minder hoeft te stoken. Ook verklein je hiermee de kans op tocht en kou die uit vloeren en muren komt. Kortom, isoleren is dé manier om je gasrekening zo laag mogelijk te houden deze winter. Daarnaast is het ook nog eens een stuk beter voor het milieu.
Isoleren met kurk
Wat niet veel mensen weten is dat kurk een erg goed isolatiemateriaal is. Het heeft van nature een isolerende werking, niet alleen voor temperatuur, maar ook voor geluid. Je kunt het dus op verschillende manieren toepassen. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld kurk op rol of een kurkplaat, er zijn ook kurkkorrels verkrijgbaar. Deze kun je goed gebruiken om de ruimtes tussen het plafond en de vloer erboven op te vullen. Dit geeft ook nog een geluiddempende werking, twee vliegen in één klap dus. Kurk op een rol is dan weer zeer geschikt als isolatie onder een (nieuwe) vloer. Maar ook wanden of daken kun je heel goed isoleren met kurk. Je kunt kurk ook direct toepassen als vloerbekleding, dus niet alleen als isolatiemateriaal onder je vloer. Ook dan profiteer je van de isolerende werking en geluiddempende kwaliteit. Ideaal voor bijvoorbeeld een kinderkamer of thuiskantoor. Op Kurk24 kun je terecht voor al je isolatiemateriaal van kurk. Overigens vind je er nog veel meer leuke toepassingen.
Dubbel of HR++ glas
Veel warmte gaat verloren via de ramen. Er zijn niet heel veel huizen meer waar geen dubbelglas in zit, maar ze zijn er zeker nog wel. Vaak gaat het om oude huizen waar al jarenlang dezelfde mensen wonen of studentenhuizen waar vrij weinig aan gedaan wordt. Zonde, want het rendement dat je kunt behalen met dubbel of HR++ glas is enorm. Hoewel veel mensen dus al wel dubbel glas hebben is HR++ glas tegenwoordig bijna de nieuwe standaard. In nieuwbouwwoningen of wanneer mensen ingrijpend verbouwen kiezen ze vaak standaard voor deze optie. Ten opzichte van dubbel glas bespaar je al snel zo’n €200. Ten opzichte van enkel glas is dat nog veel meer en loopt het vaak richting de honderden euro’s. Ook je wooncomfort verbetert aanzienlijk omdat er minder kou van de ramen komt. Heb je niet de mogelijkheid om de ramen te vervangen? Kijk dan eens naar isolerende raamfolie.
Vloerisolatie
Een fijne manier om het warmer te krijgen is door de vloer te isoleren. Ook via de vloer gaat namelijk veel warmte verloren. Het comfort in huis wordt direct een stuk groter. Je hebt veel minder last van tocht en en de vloer voelt veel prettiger aan. Dat betekent ook een stuk minder koude voeten. Gaat het om de vloer op de begane grond en zit er een kruipruimte onder? Dan kun je deze aan de bovenkant isoleren, dit is de makkelijkste manier. Ook kan het geen kwaad de kruipruimte zelf te isoleren. Hier komt veel kou en tocht vandaan, die alsnog de vloer intrekt, ook al heb je deze geïsoleerd.
Alle kleine beetjes helpen
Naast ‘grotere’ maatregelen die je kunt toepassen in huis zijn er ook genoeg kleine aanpassingen die je kunt doen om je huis zo warm mogelijk te houden. Deze zijn niet heel tijdrovend of ingrijpend en ook budgetvriendelijk. Wat dacht je van bijvoorbeeld tochtstrips om de kieren tussen ramen en deuren te dichten. Ook folie achter de radiator kan een verschil maken, of kies voor dikke (isolerende) gordijnen. Naast dat je al deze aanpassingen maakt aan je woning is het ook een kwestie van gedragsverandering. Doordat de nood nu zo hoog is, zijn meer mensen zich ervan bewust dat het aanzetten van de verwarming daadwerkelijk veel gas verbruikt en dus ook veel geld kost. Energie besparen zit hem dus niet alleen in de maatregelen die je treft, maar ook in je eigen gedrag. Kies ervoor om de verwarming in ieder geval 1, of zelfs 2 graden lager te zetten dan je normaal gesproken zou doen. Ook kan hij in de avond vaak al veel eerder uit dan je denkt. Door bijvoorbeeld de gordijnen te sluiten blijft de warmte beter hangen en hoeft de verwarming vaak niet aan tot 10 of 11 uur. Natuurlijk helpen ook een extra warme trui en dikke sokken of sloffen.