10x Tips om huis te kopen of bouwen op Curacao

Curaçao behoort tot de Caribische eilanden en is een van de populairste vakantiebestemmingen van Nederlanders. Er is een heerlijk klimaat en een relaxte sfeer op het eiland. Het is een eiland waar de temperatuur gemiddeld rond de 27 graden Celsius ligt en waar Nederlanders zich in eigen taal verstaanbaar kunnen maken. Wonen op Curaçao heeft daarom voor velen een aantrekkingskracht. Hoe gaat wonen op het eiland echter in zijn werk? Waar moet je echt op letten?

Oriënteer je op de locatie

Een van de eerste vragen, die je jezelf moet stellen, is waar je wil wonen op het eiland. Je hebt twee opties, namelijk in een resort of in een woonwijk. Beide locaties hebben hun voor- en nadelen. Wanneer er gesproken wordt over een resort, dan bedoelt men in dit geval een wijk, die ommuurd is. Bij de ingang van een dergelijke buurt staat meestal 24/7 bewaking. Daardoor is een groot voordeel van een resort dat het er veilig is. Een nadeel is dat een resort duurder is en daarnaast liggen de resorts vrij afgelegen, waardoor je voor bijvoorbeeld een supermarkt een stukje moet rijden. Je kunt ook in een normale straat gaan wonen, zoals in de oudere villa wijk Mahaai.

Denk aan de wind

De zachte wind is in de zomers een welkome verkoeling in de hitte. Het is dus fijn als de wind je huis ook kan bereiken in deze maanden. Dit houdt namelijk ook insecten, zoals muggen, uit je woning.

Regentijd

In het orkaanseizoen kan in een korte tijd heel veel regen vallen. Houd daarom ook met de regenval rekening, wanneer je een huis aanschaft of bouwt. Op een lager gelegen gedeelte van het eiland kan het best wel eens zo zijn dat je kelder onderloopt. Daarom is het handiger om je huis in een hoger gelegen gedeelte te zoeken, zodat je minimale last van de regen ervaart.

Let op de makelaar

Een huis is een flinke investering en daarom is het wel handig een huis te kopen of bouwen, dat helemaal aan jouw wensen voldoet. Makelaars in Curaçao werken op basis van commissie. Dit houdt in dat ze geld verdienen, wanneer ze een huis verkopen. Om die reden zullen makelaars hun best doen om een huis aan je te verkopen. Doe kortom altijd onderzoek naar een betrouwbare makelaar, voordat je met deze in zee gaat.

Koop nooit op basis van foto's alleen

Een Curaçaose makelaar krijgt 4% procent van de verkoopprijs als verdienste bij ieder verkocht huis. Daarom is er een trend om foto's online te zetten, die het huis mooier weergeven dan dat die werkelijk is. Het is voor jou als koper daarom van belang om niet op basis van die foto's je droomhuis te kopen. Ga altijd eerst zelf kijken en neem eventueel een derde partij in de hand om je huis te inspecteren op mankementen.

Let op de prijs

Voordat je je huis koopt, is een prijscheck ook niet verkeerd. Vergelijk de prijzen met andere huizen in dezelfde wijk. Heb je echter een betrouwbare makelaar ingehuurd, dan zal deze je informeren over de marktwaarde van een huis. Je kunt er echter ook voor kiezen een taxatierapport op te laten maken door een onafhankelijke partij.

Ga met hypotheekverstrekkers om tafel

Waarschijnlijk heb je een hypotheek nodig, wanneer je een huis in Curaçao gaat kopen. De regels die op het eiland van toepassing zijn met betrekking tot een hypotheekaanvraag, verschillen van de regels in Nederland. Daarom is het aan te raden met een hypotheekverstrekker in Curaçao om de tafel te zitten, waar je je goed kunt laten informeren over de mogelijkheden en beperkingen.

Let op nieuwe regels

Niet alleen de regels met betrekking tot hypotheekaanvragen zijn anders, maar ook voor de vestiging in het land gelden aparte regels. Hoewel het eiland behoort tot Het Koninkrijk der Nederlanden, kun je je niet zomaar permanent vestigen in Curaçao als je buiten de Nederlandse Antillen geboren bent. Wil je in Curaçao blijven wonen, dan zul je officieel moeten emigreren met alle vergunningen en verblijfstitels van dien. Controleer daarom altijd welke regels voor jou van toepassing zijn voor je een koopcontract ondertekent.

Let op belastingen en pensioenregelingen

Jarenlang stond Curaçao altijd bekend als het belastingparadijs. Er was een gunstig fiscaal klimaat en veel bedrijven, banken en dergelijken hadden wel een brievenbusadres op het eiland. De laatste jaren is dit anders geworden, onder andere door de Panama Papers. Er gelden tegenwoordig nieuwe belastingverdragen, anti-misbruik bepalingen en andere fiscale regelingen. Ook de gunstige pensioenregelingen zijn niet meer zo fiscaal gunstig als eerder.

Huis bouwen in Curacao

Een huis bouwen op dit tropisch eiland is voor veel mensen ook een droom. Een huis bouwen biedt je vrijheid om al je woonwensen te verwezenlijken. Het kost wel meer om een huis te bouwen dan een huis te kopen. In Curaçao kost het veel om een huis te bouwen, doordat je veel materialen moet importeren. Wanneer je van plan bent om een huis te bouwen op Curaçao, vraag dan bouwadvies aan bij een architect in Curaçao.