Wanneer je op zoek bent naar een woning of je wilt je woning verkopen, dan zul je veel op Funda kijken. Naast een omschrijving van de woning, kun je ook op kenmerken klikken, waarbij puntsgewijs de belangrijkste kenmerken van de woning worden genoemd. Een van de kenmerken is het ‘Energieprestatieadvies’. Wat is dit?
Invoer energielabel
Het energieprestatieadvies wat je op Funda ziet staan, is het zogenaamde energielabel. Hieraan is te zien hoe energiezuinig de woning is. Dit is vandaag de dag erg belangrijk, want hoe beter het energielabel is, des te zuiniger is de woning. Je profiteert nog meer met energie vergelijken, als je woning een energielabel A of B heeft. Hierbij gaat er nauwelijks meer energie verloren. Het energielabel is in 2015 ingevoerd door de Nederlandse overheid. Alle vijf miljoen woningeigenaren hebben toen een voorlopig energielabel ontvangen. Dat een energielabel voorlopig is, is niet voor niets. Op deze wijze wil de overheid mensen stimuleren om energiezuinige maatregelen te nemen. Wanneer je de woning gaat verkopen ben je verplicht om het voorlopige label definitief te maken. Heb je in de periode dat je je voorlopige energielabel ontving en het moment van verkoop energiezuinige maatregelen getroffen, dan zal het definitieve energielabel beter zijn dan het voorlopige label.
Klassen van een energielabel
Een energielabel bestaat uit de klassen A t/m G. Een woning met energielabel A is een groene en zeer zuinige woning. Energielabel B is nog steeds energiezuinig, maar wel minder dan een woning met energielabel A. Woningen met energielabel A t/m C worden als relatief zuinig gezien. Een woning met energielabel G daarentegen, is een woning waarin absoluut geen energiebesparende maatregelen zijn genomen. Het is voor te stellen dat de waarde voor een woning met energielabel G negatief beïnvloed wordt. Woningen met een hogere energielabel zijn juist meer waard.
Energielabel definitief maken
Bij verkoop van een woning moet het energielabel definitief gemaakt worden. Wanneer je dit niet doet, riskeer je een boete die voor natuurlijke personen kan oplopen tot €170,- en voor rechtspersonen €340,-. De overheid misleiden door foute gegevens in te voeren en hierdoor een beter energielabel te verkrijgen is niet mogelijk. De gegevens worden namelijk naar een erkend deskundige gestuurd, die de gegevens gaat controleren. Pas als de deskundige akkoord geeft kan het energielabel definitief gemaakt worden. Het kan ook zijn dat je geen energiebesparende maatregelen hebt genomen. Je energielabel zal wel definitief gemaakt worden, maar behoudt dezelfde klasse als het voorlopige energielabel. Wel is het verstandig om energiebesparende maatregelen te treffen. Je geniet zo van meer comfort en met een beter energielabel brengt de woning aanzienlijk meer op.